Senaste nytt StartsidaOm föreningen / MedlemsskapUngdomsklubbenVarför Limousin?AvelsmålAvelstjurar till saluHondjur till saluBruksdjur säljes/köpesBesättningarPrövningSemintjurarPublikationerLimousinköttKAP-statistikLimousinshoppenStambokföringsreglerLänkarStyrelse och valberedning

ÅRSBOKSTAV 2015- L. 


Elitauktion på Gunnarp 27 mars 
Resultat

Läs mer...
        
                                         
Årets leverantörer av E+klassat kött 
uppmärksammades på årsmötet 14 mars!

Lena och Sven-Inge Hansson, Mårten Walters,
Christer Axelsson, Rolf och Jenny Hansson MILA 2015 
   

Resultat MILA                                                        

 


Bild från besöksdagen på Gunnarp den 27 november.

MILA 2014

Bäst i Ras - Champion Hondjur

1131 I SARA av Oderup

uppfödare/ägare: Carina o Rolf Hansson

 

LIMOUSIN – VÄRLDENS EFFEKTIVASTE KÖTTRAS


Redan 1698 skrevs följande om limousin ”Limousinoxar är allmänt kända och uppskattade både som arbetsdjur och köttdjur”.

Under 1850-talet gjorde limousin stort intryck då de ständigt var bland vinnarna på köttdjurs utställningarna i Frankrike. Även på de första slaktdjurs utställningarna som hölls i Poissy, nära Paris var limousin bland vinnarna. Ryktet om limousin som köttdjur var därmed fastlagt och än idag räknas limousin som ”slaktarens djur” i Frankrike.

Under senare delen av 1800-talet och på början av 1900-talet utvecklades djuren till att bli ännu effektivare, tåligare och anpassningsbara. Därmed blev de perfekt utformade för syftet med rasen…att producera kött.  Limousindjuren har sitt ursprung i det karga centralfranska höglandet, och gör därför rasen till en bra foderomvandlare även vid på snåla förhållanden.

De första limousinerna från Frankrike kom till Sverige 1970 och omfattade 34 kvigor och 6 tjurar.

I Sverige stambokförs limousin från 4:de generations korsningsdjur som blivit stambokförda efter 3 generationer av korsning med stambokförda limousintjurar.

Utmärkande för limousin är lätta kalvningar, högt foderutnyttjande och högt slaktutbyte. Tre viktiga kombinationer som ingen annan köttras kan erbjuda tillsammans. Undersökningar från SLU, Uppsala samt statistik från slakterierna visar alla på ypperliga slaktresultat för limousindjur. Svenska Limousinföreningen arbetar aktivt för att bibehålla dessa goda egenskaper hos rasen.

MILA 2014

ELMIA 2013

MILA 2013

ELMIA 2011

MILA 2011

MILA 2009

MILA 2007

ELMIA 2006

MILA 2005

ELMIA 2003

Privata annonsörer i medlemsalmanackan 2014


VÄXA SVERIGE


Lantmännen-Foder-Tel 0771-111 222Sveland